På Egne Ben På Egne Ben

Bæredygtig udvikling

Vores CO2-fodaftryk

For at forstå, hvordan jorden påvirkes af den livsstil, vi vælger, kan du bruge en analogi i form af et fodaftryk. Fodaftrykket viser, hvor stort et jordareal der er brug for til alt det, vi forbruger, i form af mad, rejser og ting, som skal produceres. Det er nemt at sammenligne, hvor meget fodaftrykket adskiller sig mellem forskellige dele af verden, opgjort i globale hektar. 

Formålet med denne øvelse er, at eleverne får mulighed for at tage stilling til menneskers forskellige levevilkår og reflektere over, hvilke kompromiser de selv ville være villige til at indgå for at mindske deres fodaftryk.

Udførelse

Fortæl, at I i dag skal arbejde med noget, der kaldes et CO2 fodaftryk. Det er en måde at vise på, hvor mange ressourcer indbyggerne i et bestemt land forbruger. Hvis vi sammenligner fodaftryk fra forskellige lande, ser vi, at der er stor forskel på, hvor mange ressourcer mennesker bruger. Med ressourcer mener vi alt det, man spiser og køber, samt vores rejser og transport af varer.

Del 1: Det rigtige land til den rigtige fod

Eleverne får hvert sit ark papir med et fodaftryk samt en liste over nogle lande og størrelsen på landets CO2 fodaftryk i tal. De får til opgave at tegne landets flag på den rigtige fod på sit eget ark.

De skal gøre det ved først at måle foden for at se, hvilken fod der er størst og mindst, og derefter rangere landene efter, hvilket lands fodaftryk der er henholdsvis størst og mindst. Derefter skal de tegne det rette flag på det rette fodaftryk.

De må gerne hjælpes ad under øvelsen. Hvis nogen bliver hurtigere færdige end andre, kan de hjælpe dem, der ikke er færdige endnu

Del 2: Vurderingsøvelse Fire hjørner

Forklar, at de skal lave en fire hjørners-øvelse. Øvelsen indebærer, at man svarer på et spørgsmål ved at stille sig i et hjørne af rummet – det hjørne, der svarer til det man har svaret på spørgsmålet.

Læs spørgsmålet og de forskellige svarmuligheder op. Deltagerne vælger hjørne og fortæller for de andre i samme hjørne, hvad der fik dem til at vælge hjørnet. Hvis der er en, der står alene, skal du gå hen og lytte til ham/hende.

Spørg derefter nogle fra hvert hjørne, hvilke tanker de har gjort sig.

Der kan være mange forskellige ræsonnementer, og det er muligt, at to elever har fortolket spørgsmålet på forskellige måder, selvom de har samme holdning. Sig derfor til eleverne, at det er helt OK at skifte hjørne under øvelsen, hvis man ændrer holdning. Forklar også, at der ikke er noget rigtigt og forkert i øvelsen.

Jeg kan mindske mit CO2 fodaftryk ved at…

1 Få færre ting i gave.
2 Cykle og gå så tit som muligt i stedet for at køre i bil.
3 Stoppe med at smide mad ud i skolen og derhjemme.
4 Andet svar

Jeg tror, at mennesker i lande, som har et stort fodaftryk…

1. Ikke tænker på, at de spilder ressourcer.
2. Ved, at det er dårligt, men ikke kan gøre noget ved det.
3. Forsøger at bruge færre ressourcer, så godt de kan.
4. Andet svar

En god måde for et land at reducere dets fodaftryk på kunne være…1. At gøre det dyrere at købe ting.
2. At gøre det nemmere at affaldssortere.
3. At satse mere på cykelstier, busser, og letbaner.
4. Andet svar

CO2 fodaftryk…

1. Er en god måde at vise, hvor meget indbyggerne i et land forbruger.
2. Får mig til at tænke over, hvordan vi lever i Danmark.
3. Spiller ingen rolle for mig.
4. Andet svar