Bæredygtig udvikling på skolen
Denne opgave er et projektarbejde, hvor eleverne skal undersøge muligheden for at forandre ting på skolen og i deres nærområde, som fører til et bedre miljø og en bæredygtig udvikling.
Formålet er at lade eleverne anvende deres viden om bæredygtighed og miljø til på en kreativ og sjov måde at løse et bæredygtighedsrelateret problem i deres eget nærmiljø
Opgaven er omfattende og kommer til at tage mindst tre timer for eleverne at gennemføre. Der kræves planlægnings- og forberedelsesarbejde af dig som lærer, for at opgaven kan gennemføres fuldt ud.
Alternativt kan du for at spare tid på dine forberedelser samt på arbejdet i klassen nøjes med at gennemføre de to første trin. Eleverne går i så fald dog glip af at præsentere deres løsninger og påvirke beslutningen som en øvelse i demokratisk arbejde.
Forberedelser
Planlægning
Tal med skoleinspektøren, en lokal politiker eller en embedsmand, om der er nogle bæredygtighedsrelaterede problemer på skolen eller i skolens nærområde, som din klasse kan få til opgave at finde et løsningsforslag til.
Udpeg et område, som eleverne skal arbejde med, baseret på tidligere arbejde og skolens forudsætninger. Et problem, som eleverne kunne arbejde med, kunne f.eks. være:
Kan skolen bliver mere miljøvenlig ved at mindske den mængde mad, som smides ud? Eller kan skolen bruge mindre papir?
Er skolen god til at affaldssortere og genbruge? Kan skolen blive bedre?
Er det muligt at gøre noget for at mindske skolens og personalets CO2-udledning? For eksempel ved at mindske bilkørsel og transport?
Udførelse
Del 1 – 60 minutter
Fortæl, at de har til opgave at løse et problem på skolen. Præsenter problemet.
Sig, at I først skal danne jer et tydeligere billede af, hvad problemet handler om. Hjælp eleverne med at finde ud af, hvad problemet indebærer for skolen og for omverdenen. Det kunne være en god ide at tegne et mindmap på tavlen og skrive alt det ned, som I kommer i tanke om.
Derefter skal eleverne arbejde i grupper for at finde løsningsforslag, som de skal præsentere for deres klassekammerater. De kan arbejde med tekst og billeder for at vise deres forslag. De må bruge alt det materiale, som er tilgængeligt under øvelsen, som hjælp.
Tip! Du kan lade eleverne benytte andre teknikker og udtryksformer til at præsentere og forklare deres forslag. Så længe resultatet er noget, man kan præsentere. Kun fantasien sætter grænser.
Del 2 – 60 minutter
I denne del skal eleverne øve sig i kritisk at undersøge og bedømme deres eget og andres arbejde.
Inddel klassen i nye grupper – ikke de samme som i Del 1 – og placer grupperne ved de forskellige løsningsforslag. Sørg for, at mindst ét medlem fra den oprindelige gruppe sidder ved “sit” løsningsforslag.
Sig til grupperne, at deres opgave er at undersøge forslaget ud fra et synspunkt om bæredygtighed. Løser det problemet både på kort og på lang sigt? Tager løsningen hensyn til både miljø, mennesker og økonomi?
Når de er nået frem til, hvad de synes om løsningen, skal de nye grupper præsentere, hvad de synes om løsningsforslaget, for hele klassen.
Når alle forslag er blevet præsenteret, skal klassen stemme om, hvilken gruppe der skal præsentere deres forslag som klassens endegyldige løsningsforslag.
Del 3 – det endelige resultat
Gruppen kan præsentere deres forslag i en passende sammenhæng.
Diskuter i god tid sammen med eleverne, hvordan de vil præsentere deres løsning. Giv dem god tid til at forberede sig, så de kan føle sig stolte over det, de præsenterer.
Tip! Ring gerne til lokalavisen, og bed dem om at interviewe eleverne, samt skoleinspektøren, politikeren eller embedsmanden, som modtager det færdige forslag fra eleverne.