Problemløsning
Denne øvelse er undersøgende og analyserende. Den bygger på, at eleverne allerede er blevet introduceret til begrebet bæredygtig udvikling og har gennemført nogle af vores øvelser inden for området. De øvelser, som eleverne bør have lavet, er “Hvor kommer varerne fra?”, “Hvem bestemmer egentlig?” samt “Kritisk tænkende”.Eleverne skal bruge mindmaps som værktøj til at identificere problemer og finde på løsninger til disse problemer. Eleverne skal arbejde i mindre grupper, og dialogen mellem dem er også i sig selv et vigtigt værktøj.
Øvelsen har til formål at lade eleverne sammenfatte, hvad de har lært om bæredygtighed, og formulere deres egne problemstillinger og løsninger.
Forberedelser
Tegn tre cirkler med ordene Miljø, Økonomi og Mennesker på store stykker papirer (så mange som det antal grupper, klassen inddeles i), se illustration til højre.
Udførelse
Inddel klassen i mindre grupper. Det er bedst, hvis eleverne kan arbejde i grupper med fire eller fem ved ulige antal.
Fortæl, at de i dag skal arbejde med at finde på løsninger til forskellige problemer. Ryk rundt i klasseværelset, så alle grupper sidder rundt om et bord med et af de stykker papirer, du har forberedt, samt blyanter.
Fortæl, at de allerede har arbejdet med det, der kaldes bæredygtig udvikling. Spørg gerne eleverne om, hvad det indebærer, og hvilke forskellige problemer de har diskuteret tidligere. For eksempel lang transport af varer, vores transportvaner, og hvor meget affald vi producerer.
Del 1: Problemerne
Deres første opgave går ud på, at de skal skrive så mange problemer, som de kan komme i tanke om, ned. Det gør de på papiret i nærheden af den cirkel, som de synes problemet hører til. Hvis de synes, at et problem hører til mere end én cirkel, kan de sagtens skrive det midt imellem.
Hver gruppe skal komme på mindst tre problemer. Lad dem arbejde med opgaven i ca. femten minutter, og gå rundt og hjælp de grupper, som har svært ved at komme i gang.
Når tiden er gået, skal du bede grupperne rykke sig et skridt med uret til en anden gruppes papir.
Del 2: Løsningerne
Når alle grupper har byttet plads og sidder rundt om en anden gruppes papir, skal du fortælle, at den næste opgave er at forsøge at komme med løsninger til de problemer, der står på papiret. Eleverne skal skrive de løsninger, de kommer på, ud for det pågældende problem.
Du kan lade grupperne benytte en anden farve på blyanten for løsninger for på den måde at kunne skelne mellem den første gruppes problemformuleringer og den anden gruppes løsninger.
Lad grupperne arbejde i ca. femten minutter. Gå rundt blandt eleverne for at hjælpe dem med at udvikle løsningerne.
De skal komme på mindst to løsninger til problemerne. Løsningerne må gerne være detaljerede, men behøver det ikke.
Når tiden er gået, skal grupperne gå tilbage til deres første stykke papir. Fortæl, at de skal se på, hvilke løsninger til deres problemer den anden gruppe er kommet på, og vælge den løsning, som de synes er bedst.
Lad derefter grupperne få tid til at forberede sig på at præsentere problemet og den løsning, de fik fra den anden gruppe, foran resten af klassen. Bed dem også om at overveje, hvordan de tror det ville have fungeret i virkeligheden.
Det vigtigste med denne øvelse er dog ikke, at eleverne skal komme på løsninger, som er brugbare i virkeligheden, men at de skal forankre deres viden om bæredygtighed gennem konkret problemløsning i dialog med andre.