På Egne Ben På Egne Ben

Trafiksikkerhed

Mit vejskilt

Eleverne skal i denne opgave lave et nyt vejskilt. Det kan være et vejskilt, som de synes mangler, eller som ville have været godt, hvis det fandtes. Det kan også være et vejskilt, som de tror ville gøre det nemmere for andre i trafikken.

Man må ikke sætte sine egne vejskilte op i trafikken. De fleste veje ejes af staten eller kommunen. Hvis man vil sætte et skilt op på en vej, skal man ansøge staten eller kommunen om lov til at gøre det. På en privat vej, altså en vej, som man som privatperson kan eje, må man sætte sine egne skilte op.

Vejskilte reguleres internationalt af FN (FN’s konvention om færdselstavler og -signaler) og EU. Danmark og de fleste andre lande i Europa har de samme typer vejskilte, der følger de samme standarder, hvilket gør det nemmere, hvis du skal rejse udenlands.

Nogle gange kan man støde på “vejskilte”, som man ikke før har set, og som er særlige for det pågældende sted, men så står vejskiltet på en kommunal vej, hvor man har givet tilladelse til skiltet. Et sådant vejskilt indgår ikke i de vejskilte, som er godkendt af FN eller EU.

Indled timen med at spørge: Hvorfor har vi vejskilte i trafikken? Hvad bruger vi vejskiltene til?

Vejskilte fortæller os, hvad der er tilladt at gøre, hvad der ikke er tilladt, hvor hurtigt man må køre, og hvor man må krydse vejen m.m. Vejskiltene er inddelt i forskellige kategorier for at kunne skelne mellem de forskellige typer, hvilket gør det nemmere for trafikanterne. Hver kategori følger et bestemt mønster og har samme farver. I dag kan eleverne vælge at lave deres eget advarselsskilt, forbudsskilt eller påbudsskilt. Kun elevernes fantasi sætter grænser! Søg på nettet efter inspiration. “Silhuet” er et godt søgeord, hvis man vil have tydelige billeder/symboler.


Advarselstavler: Angiver fare og opsættes i almindelighed kun hvor faren kan være svær at forudse eller er større end trafikanten må forvente. Er nærmest altid trekantede med en rød rand yderst og sort symbol.
Forbudstavler: Angiver særlige forbud. De er cirkelformede og har – med visse undtagelser – rød rand og sort symbol, der angiver forbuddets art.
Oplysningstavler: Angiver andre forhold af færdselsmæssig betydning. De er rektangulære og har – med visse undtagelser – blå baggrund og hvidt symbol eller hvid tekst.
Påbudstavler: Angiver særlige påbud. Er cirkelformede med blå baggrund og hvidt symbol, som angiver påbuddets art.
Vigepligtstavler: Angiver vigepligtsforhold.
Undertavler: Et skilt som sættes under et andet skilt for at præcisere, hvad skiltet betyder.


Husk:

  • Vejskilte skal være lette at forstå.
  • Et billede/symbol i form af en silhuet er let for os mennesker at forstå.
  • Hver type vejskilt følger et bestemt mønster og har samme farver.
  • Anvend tydelige silhuetter. Fjern unødige detaljer.

Du kan som lærer vælge, hvordan eleverne skal arbejde med opgaven. De kan lave deres skilt i et digitalt miljø, klippe og klistre med farvet papir, tegne og derefter farvelægge med tusch/vandfarve osv.