Bæredygtig transport
Det er nødvendigt med transport for at flytte varer og mennesker til forskellige steder. Transporten påvirker miljøet. I takt med at mængden af transport stiger, belastes miljøet i stadigt stigende grad. Vi er derfor nødt til at gøre transporten mere bæredygtig.Før i tiden var der færre biler på vejen og flere cyklede og tog kollektiv trafik. I dag foregår langt størstedelen af transporten i Danmark i bil. I Danmark står persontransporten for 21% af Danmarks samlede CO2-udledning. Men mange af turene er faktisk inden for korte afstande som f.eks. 3-4 kilometer. Tænk, hvis vi kunne erstatte en del af disse ture med at cykle eller gå i stedet for. Og hvis vi også kunne gøre de længere ture mere bæredygtigt.
Måder til reduktion af mængden af transport
Hvad kan man gøre for at gøre transporten mere bæredygtig? Det bedste er selvfølgelig at gå og cykle, eftersom det ikke producerer nogen udledninger overhovedet. En måde at komme i gang på kunne være at starte en gående skolebus, hvor forældre eller større elever går med børnene i en gruppe til skolen. Man kunne også helt holde op med at køre eller lade sig transportere. Dette er muligt, da en stor del af turene eller transporten er unødig. Voksne kan for eksempel arbejde hjemmefra via computeren i stedet for at tage til og fra arbejde. Hvem ved, i fremtiden skal eleverne måske deltage i undervisningen hjemmefra via deres computer?
Men nogle ture er jo nok nødvendige. Så er det bedst at forsøge at reducere transportens miljøbelastning, og det er der flere forskellige metoder til.
Kollektiv transport: En bus producerer også udledninger, men hvis mange tager bussen, bliver det ikke så meget pr. person. Tænk, hvor meget mere udledning, der ville være, hvis 40 passagerer i en bus skulle køre i hver sin bil i stedet for.
Samkørsel er en god måde at mindske den samlede mængde bilkørsel på. Hvis en forælder tager flere børn med i bilen til skole eller træning, så behøver alle ikke at køre. Det sparer tid, penge og miljøet.
Delebil betyder, at flere personer bruger den samme bil. Hvis man selv er med i en delebilsordning, kan man låne en bil, når man har brug for det, og slipper for selv at eje en. Man skal betale for at låne bilen.
Elbiler udleder mindre CO2 og skadelige stoffer end benzin- og dieselbiler. Det reducerer dog ikke mængden af biler.
Hastighed har stor betydning for udledningen af CO2 fra biler og lastbiler. Jo hurtigere man kører, desto mere brændstof bruger man. Det øger også CO2-udledningen i lige så høj grad.
Økokørsel eller grøn kørsel er en måde at mindske brændstofforbruget på. Det handler om, at man ikke gasser unødigt op, at man planlægger sin kørsel bedre, og at man bremser korrekt. Der findes kurser i grøn kørsel.
Eksempel: Din skole
Det vigtigste for, at en skole fungerer, er, at elever og lærere kan komme dertil. Det ville være bedst, hvis alle kunne gå eller cykle. Det næstbedste for miljøet er at tage kollektiv transport, f.eks. bus, tog eller letbane. Forældre bør undgå at køre deres børn i skole. Børn, som går i skole, får motion og frisk luft og har det ofte bedre end børn, der bliver kørt i skole. Børn, som går i skole sammen med en voksen, lærer også noget om, hvordan man skal færdes i trafikken. Har du tænkt på, at alle de ting, der er på din skole, er kommet dertil på en eller anden måde? I de fleste tilfælde med lastbil. I løbet af en uge kan det blive til ret mange lastbiler med en masse forskellige varer, f.eks. papir til kopimaskinen, mad til kantinen, skolebøger osv. Derefter skal en del af det derfra igen, f.eks. returkasser og affald. Deltagelsen i På Egne Ben er en måde at forsøge at reducere trafikken omkring skolen på.